Curent affair on 19 October 2016



  After the talk of Xi-Hasina twenty six agreements are inked between Bangladesh and China

Current affair on 19 October 2016
  • On the date of 14th October twenty six agreements were signed between Bangladesh and China in the major areas of railway communication, power and road.
  • The inking of the agreements between the two countries were signed after the talks between Bangladesh PM Sheikh Hasina and the President of China Xi Jinping.
  • Xi Jinping proves to be the first Chinese head to visit Bangladesh after a gap of thirty years.



  In the 2016 BRICS Summit sixteen agreements are being signed between Russia and India in different sectors

  • On the date of 15th October sixteen agreements were signed between the Indian PM Narendra Modi and the President of Russia Vladimir Putin.
  • The agreements were signed after talks on delegation level which was co chaired by Vladimir Putin and Narendra Modi.
  • One of the signed agreements was on the cooperation regarding security of international information.



  At Tifsa World Games four medals are bagged by wrestlers of India

  • In the sixth Tifsa World Games wrestler Dalmiya bagged a gold medal.
  • India has bagged four medals in the Games.
  • Dalmiya won over Muhammad Sahan, a player of Azerbaijan.



  Standards on fortification of food is being released by minister

  • Anupriya Patel, the Minister of State for Health and Family Welfare released standards on food fortification.
  • She also launched the logo of food fortification.
  • Anupriya Patel opined that the controlling of micronutrient deficiencies is a necessary part of the Government's initiative to reduce hunger and malnutrition.
  • The occasion was also graced by Ram Vilas Paswan, the Union minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution.



  The longest manned space mission of China is successfully launched by the country

  • On 17th October, China launched a spacecraft with two astronauts in the longest planned manned space mission of the country.
  • This made the country hop a step closer to setting up a permanent space station in the year 2020.
  • The two astronauts who participated in the mission are Jing Haipeng and Chen Dong.
  • Chen Dong is thirty seven (37) years old and Jing Haipeng is fifty (50) years old.



  Chaplin award is going to be received by Robert De Niro

  • The forty forth (44th) Chaplin Award is going to be received by Robert De Niro.
  • He has been named by the Film Society of Lincoln Center.
  • De Niro has films like "Raging Bull", "Mean Streets", "Silver Linings Playbook" and "The Godfather" to his credit.
  • On 8th May, 2017, the 44th annual Chaplin Award gala will be held.



  N-triad is going to be completed by India with commissioning of Arihant

  • INS Arihant, the first indigenously-constructed nuclear submarine of India, was commissioned into service in the month of August.
  • India has now come quite close to handling the N-triad.
  • Missiles of ranges of 3500 km and 700 km are going to be the equipments of INS Arihant.



  The first aboriginal electric bus of India is unveiled by Ashok Leyland

  • On 20th October the first circuit electric bus of India was unveiled by Ashok Leyland.
  • It was brought to action in Chennai.
  • The bus has been fully developed and made in India.






Questions of the DAY



Question 1: How many agreements were signed between Bangladesh and India on 14th October?Show Answer 1
Answer 1: Twenty six (26).


Question 2: In areas have the agreements signed between Bangladesh and India on 14th October?Show Answer 2
Answer 2: Major areas of railway communication, power and road.


Question 3: Who is the PM of Bangladesh?Show Answer 3
Answer 3: Sheikh Hasina.


Question 4: How many agreements are being signed between Russia and India in the 2016 BRICS summit?Show Answer 4
Answer 4: Sixteen (16).


Question 5: Who is the President of Russia?Show Answer 5
Answer 5: Vladimir Putin.


Question 6: How many medals are bagged by India in the Tifsa World Games?Show Answer 6
Answer 6: Four (4).


Question 7: Who won a gold medal in the Tifsa World Games?Show Answer 7
Answer 7: Wrestler Dalmiya.


Question 8: Who is the Minister of State for Health and Family Welfare?Show Answer 8
Answer 8: Anupriya Patel.


Question 9: Who is going to receive the 44th Chaplain Award?Show Answer 9
Answer 9: Robeet De Niro.


Question 10: When will be the 44th Chaplin Award held?Show Answer 10
Answer 10: 8th May, 2017.